Ålesund lufthavn Vigra - planer og muligheter

Tor Hånde har vært i klubben før og fortalt om Ålesund lufthavn Vigra, og det er like kjekt hver gang han kommer og oppdaterer oss om utviklingen på det største trafikknutepunktet mellom Bergen og Trondheim.

Først noen fakta om Avinor som eier Ålesund lufthavn Vigra:

 • - Driver 45 lufthavner
 • -Statseid under Samferdselsdepartementet
 • -Selvfinansiert
 • -8 av 45 lufthavner går med overskudd
 • -37 lufthavner er samfinansiert

Vigra er blant de 8 lufthavnene som går med overskudd.  Sammen med Tromsø, Bodø, Evenes, Haugesund og Kristiansand  er Vigra det man kaller nasjonale lufthavner.
Vigra ble åpnet 7. juni 1958.  I 1959 reiste 34.359 passasjerer til og fra flyplassen.  I 2017 var tallet 1.067.357 og av dette var 268.058 utenlandspassqsjerer.  Toppåret var 2014 da antall passasjerer var 1.103.547 og av disse 311.755 utenlandspassqsjerer.
Fra 2009 til 2014 økte passasjertallet over Vigra med 350.000 passasjerer.  Flyplassen hadde den prosentvise største økningen blant flyplassene i Avinor.  Utenlandstrafikken var 12 ganger høyere enn i 2003.  Denne store trafikkveksten skapte kapasitetsutfordringer.

I 2014 startet en nedgang i passasjertallet.  Etterspørselen falt og det ble en del kannibalisering mellom ruter.  Den største nedgangen har vært på utenlandsrutene der flere ruter har blitt lagt ned.  Her kan nevnes Norwegians rute til Grand Canaria, Norwegians rute til London, Flynonstop til Nice og Air Baltics rute til Riga.  SAS sin rute til København har nå blitt en rute som kun flys noen få måneder om sommeren.
Møre og Romsdal har 270.000 innbyggere.  Vigra har 56,4 % (55 % justert for helikoptertrafikk til og fra Kvernberget) av alle flypassasjerer i fylket.  Vigra har større trafikk enn de tre andre flyplassene til sammen.  Flyplassen har 82 % av utenlandstrafikken i fylket.  Fra Vigra går det følgende innenlandsruter:

- Oslo har 6 SAS avganger og 4 med Norwegian
- Bergen har 4 SAS avganger og 2 Widerøe
-Trondheim har 2 SAS avganger og 1 Widerøe som flyr via Kristiansund.

Utenlandsruter:
 • - Norwegian til Alicante
 • - KLM til Amsterdam
 • - WizzAir til Kaunas
 • - WizzAir til Gdansk
 • - SAS til København (sommer)

Chartertrafikken har hatt litt tilbakegang, men tilbudet for sommeren 2018 er:
Bulgaria, Kroatia, Kreta, Mallorca og Rhodos.

Vinteren 2017/18 har Ving, Tui og Apollo hatt ukentlige flygninger til Grand Canaria på lørdager.

Utviklingsmuligheter
En uformell forbrukerundersøkelse på Facebook  viste at publikum ønsker oversjøiske tilbud.  Dette vil i så fall kreve at rullebanen forlenges.  Av andre ønsker som kom frem var direkteruter til flere storbyer i Europa, flere byer i Polen, til London med Widerøe og få tilbake tilbudet til Tyrkia.

ASQ kundeserviceundersøkelse blir gjort på 300 lufthavner over hele verden.  De 8 største lufthavnene til Avinor deltar og deriblant Vigra.  De siste kvartalene topper Vigra listen i Norge.

Investeringer
 • 2018 - nytt driftsområde
 • 2019/20 - nytt driftsbygg
 • 2019 - overbygd fortau
 • 2020 - ankomsthall

Lufthavnens strategiske betydning for regionen:
 • God kommunikasjon er en forutsetning for utvikling av regionen.
 • Effektive transportløsninger er viktig for etablering og utvikling av bedrifter.
 • Vi er en utkant i Europa.
 • Et godt flytilbud er avgjørende for et internasjonalt næringsliv.
 • Er Vigra det viktigste trafikknutepunktet mellom Bergen og Trondheim?
 
Eiendomsmarkedet i Ålesund

19. februar 2020

Eiendomsmarkedet i Ålesund

Eiendomsmarkedet er alltid like spennende å høre om enten du skal kjøpe, selge eller bare er interessert i verdien på egen bolig. For å oppdatere oss på dette fikk vi onsdag 19. februar besøk av eiendomsmegler Hanne Vadset Knotten hos PrivatMegleren.

Rensing av Aspøyvågen / Gassverket

14. februar 2020

Rensing av Aspøyvågen / Gassverket

Rundt omkring i Aspevågen ligger mange gamle synder fra den gang miljøvern var et fremmedord. Nå er det på tide å få ryddet opp. Det var det som var temaet når Rose Marie Refsnes fra Ålesund kommune besøkte oss 14. februar.

Helseetikk

5. februar 2020

Helseetikk

Etikk er en "rød tråd" i programmet til klubben vinteren 2020. På møtet 5. februar snakket Dag Rive Kristiansen om helseetikk.

Klimaklokken

22. januar 2020

Klimaklokken

Klimaklokken er vår egen professor emeritus Harald Yndestad sin egen blogg der han har samlet mange av sine publikasjoner angående det han mener er den virkelige årsaken til klimaendringene.

Utvikling av Ålesund sentrale sørside

15. januar 2020

Utvikling av Ålesund sentrale sørside

Onsdag 15. januar var daglig leder Bjørnar Helland i ÅKE, Ålesund kommunale Eiendom, på besøk i klubben og orienterte om utviklingsplanene for Ålesunds sentrale sørside.

Utviklingen av Tuneset kystfort

8. januar 2020

Utviklingen av Tuneset kystfort

Første gjest i 2020 var Paul Harris innehaver Børre Thorsen som fortalte om videre planer for Tuneset kystfort.

Jul på Sunnmøre

18. desember 2019

Jul på Sunnmøre

For å sette klubbens medlemmer i ekstra god julestemning fikk vi besøk av selveste Oddgeir Bruaset onsdagen før jul. Han fortalte mange av de historiene som som han har samlet i bøkene sine - både fra Sunnmøre og andre steder i landet.

Tur til Fieldfarehytta

11. desember 2019

Tur til Fieldfarehytta

Siste helgen i juni arrangerte klubben tur til Veltdalen og Fieldfarehytta for å hedre grunnleggeren av klubben vår, Joachim Rønneberg, det året han ville ha fylt 100 år.

Besøk hos Celsius glass studio

4. desember 2019

Besøk hos Celsius glass studio

Onsdag 4. desember var klubben så heldig å få besøke Cornelia Skuggen sitt glass studio på Devoldfabrikken i Langevågen. Der fikk vi oppleve teamarbeidet når Cornelia og assistenten hennes laget et flott glassfat med publikum tilstede.

Utviklingsplan og utfordringer for Helse Møre og Romsdal

20. november 2019

Utviklingsplan og utfordringer for Helse Møre og Romsdal

Torstein Hole som er fagdirektør i Helse Møre og Romsdal og kardiolog ved Ålesund sykehus kom og fortalte oss på møtet 20. november om utfordringer for og videre utvikling av Helse Møre og Romsdal.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Aalesunds Museum
Adresse: Rasmus Rønnebergsgate 16
Postnummer: 6002
Sted: Ålesund
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:15:00
Møtespråk: no

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...