Jul på Sunnmøre

For å sette klubbens medlemmer i ekstra god julestemning fikk vi besøk av selveste Oddgeir Bruaset onsdagen før jul. Han fortalte mange av de historiene som som han har samlet i bøkene sine - både fra Sunnmøre og andre steder i landet.

Lillejulaften 1908 lå ei eldre kvinne for døden på garden Lotsberg som ligger i et klyngetun ovenfor fergekaia på Lote i Nordfjord.  Synnøve Lotsberg het kvinna og ho forlot 4 barn den kvelden.  Gode naboer kom til og ville gjerne dele kvelden med de fire barna for å lindre sorgen etter mor deres.  Slikt kunne de få til på de mest avsidesliggende stedene.

I Olderdalen i Stryn står det et tre å skinner rundt juletider.  Treet blei planta av ein ungdom som emigrerte til Amerika for aldri å vende hjem.  Rundt 2000 års skiftet begynte de å pynte treet første søndag i advent og nå står det å lyser slik at det kan bli sett av alle som bor i den lille grenda helt frem til 13. dag jul.  Treet må ha et bensinaggregat for å gi lys til treet, og dette må alle innbyggerne i grenda, hver sin gang, ta turen opp og fylle på slik at ikke lysa slukner.  Selv  orkanen Dagmar i 2011 klarte ikke å slukke treet.

Jon Skår som levde over 40 julekvelder alene på garden sin på Vestlandet. Han brukte å legge seg tidlig disse kveldene for å få det overstått.  Oddgeir Bruaset lagde en episode i programserien "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" om nettopp Jon.  Ei kvinne fra østlandet, Anne Marie Brekke het hun, så programmet om Jon Skår og kunne ikke få tankene om den ensomme mannen fra seg.  Etter noen år tok hun mot til seg og kontaktet Jon og inviterte seg over til garden hans.  De fant fort tonen og avtalte at hun skulle komme over igjen til jul slik at de kunne feire den sammen.  Hun kom og stelte i stand jul på gården.  Lille julaften hengte hun til og med opp lyslenker ute, da trodde Jon at det hadde klikka heilt for dama.  Da Anne Marie reiste 4. juledag sa Jon alt dette hadde vært den fineste julen han hadde hatt siden han var en liten gutt.  Anne Marie og Jon ble enige om å møtes igjen for å feire 17. mai også.  Men slik skulle det ikke gå.  Utpå vinteren havna Jon på sykehus på Voss og senere overført til sykehjemmet.  Den 16. mai det året, den dagen de hadde avtalt å møtes igjen, døde Jon.

Dette var bare noen av de mange historiene som Bruaset fortalt fra sitt rike forfatterskap.

Bruaset har også skrevete bøkene "Jul der ingen skulle tru at nokon kunne bu" og  "Du grøne glitrande - ei hyllest til juletreet" som forteller historier knyttet til julefeiringen og historien om og rundt juletreet.

 
Opptak av nye medlemmer i det fri

6. mai 2020

Opptak av nye medlemmer i det fri

Møtet 6. mai ble avholdt med himmelen som tak. I disse Covid 19 tider må man være kreativ for å få arrangert møter med opptak av nye medlemmer.

Informasjon om PET CT scanner

8. april 2020

Informasjon om PET CT scanner

Onsdag 8. april ble første møte i klubbens historie gjennomført på Teams. Onlinegjesten var Egil Romslo Schistad som ga oss en oppdatering på prosjektet med å få en PET CT scanner til Ålesund Sykehus

EØS-saken

26. februar 2020

EØS-saken

Siden 28. oktober i fjor har EØS-saken vært et brennhett tema i pressen. Litt uforskyldt har NAV fått mye av skylden for at mange har blitt urettmessig dømt. Fylkesdirektør Stein Veland i NAV inviterte klubben til en orientering om saken 26. februar.

Eiendomsmarkedet i Ålesund

19. februar 2020

Eiendomsmarkedet i Ålesund

Eiendomsmarkedet er alltid like spennende å høre om enten du skal kjøpe, selge eller bare er interessert i verdien på egen bolig. For å oppdatere oss på dette fikk vi onsdag 19. februar besøk av eiendomsmegler Hanne Vadset Knotten hos PrivatMegleren.

Rensing av Aspøyvågen / Gassverket

14. februar 2020

Rensing av Aspøyvågen / Gassverket

Rundt omkring i Aspevågen ligger mange gamle synder fra den gang miljøvern var et fremmedord. Nå er det på tide å få ryddet opp. Det var det som var temaet når Rose Marie Refsnes fra Ålesund kommune besøkte oss 14. februar.

Helseetikk

5. februar 2020

Helseetikk

Etikk er en "rød tråd" i programmet til klubben vinteren 2020. På møtet 5. februar snakket Dag Rive Kristiansen om helseetikk.

Klimaklokken

22. januar 2020

Klimaklokken

Klimaklokken er vår egen professor emeritus Harald Yndestad sin egen blogg der han har samlet mange av sine publikasjoner angående det han mener er den virkelige årsaken til klimaendringene.

Utvikling av Ålesund sentrale sørside

15. januar 2020

Utvikling av Ålesund sentrale sørside

Onsdag 15. januar var daglig leder Bjørnar Helland i ÅKE, Ålesund kommunale Eiendom, på besøk i klubben og orienterte om utviklingsplanene for Ålesunds sentrale sørside.

Utviklingen av Tuneset kystfort

8. januar 2020

Utviklingen av Tuneset kystfort

Første gjest i 2020 var Paul Harris innehaver Børre Thorsen som fortalte om videre planer for Tuneset kystfort.

Jul på Sunnmøre

18. desember 2019

Jul på Sunnmøre

For å sette klubbens medlemmer i ekstra god julestemning fikk vi besøk av selveste Oddgeir Bruaset onsdagen før jul. Han fortalte mange av de historiene som som han har samlet i bøkene sine - både fra Sunnmøre og andre steder i landet.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Aalesunds Museum
Adresse: Rasmus Rønnebergsgate 16
Postnummer: 6002
Sted: Ålesund
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:15:00
Møtespråk: no

Presidentskifte
13. jun. 2020, 12.00 - 14. jun. 2020, 13.00

I år inviterer kameratskapskomiteen til en spennen ...

Vandretur i Tafjordfjella
28. aug. 2020, 15.00 - 30. aug. 2020, 18.00

Noen av klubbens medlemmer var på en vellykket van ...

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...