Klimaklokken

"Klimaklokken" ( www.climateclock.no )er vår egen professor emeritus Harald Yndestad sin egen blogg der han har samlet mange av sine publikasjoner angående det han mener er den virkelige årsaken til klimaendringene.

"Klimaskeptikerne" er i mindretall i det akademiske miljøet, noe en godt kan skjønne ettersom disse er de som sist blir tilgodesett med forskningsmidler og skjelden blir invitert til konferanser der klimaspørsmål står på agendaen.  Likevel utgjør de en minoritet som til tross for knallhard motstand i egne rekker ikke lar seg knekke, men bruker all sin tid på å motbevise at CO2 er den egentlige årsaken til at temperaturen har steget noen grader de siste årene.  "Klimaskeptikerne" fornekter ikke at CO2 er en av årsakene til at klimaet endrer seg, men effekten er sterkt overdrevet mener de.  Omlag 4 % av endringene kan forklares med endringer av  CO2-innholdet i atmosfæren - resten er det helt andre faktorer som er årsaken til.

Wobbler effekten.  Allerede på 16 - 1700 tallet oppdaget en vitenskapsmann at vinkelen på jordens akse ikke var konstant.  Over en periode på 18,6 år endret vinkelen seg med 5 grader.  Når jorden står sånn og svinger blir verdenshavene virvlet opp og en får store sirkulasjoner.  Disse korte frekvensene på 18,6 år genererer også lange bølgelengder på omrøringen på 74,4 år.  Når begge disse omrøringene med ulike bølgelengder har samme topp, viser det seg at en får et varmt klima.

North Atlantic Ocilliation (NAO) der månen er driveren.  Her opererer man med måleperioder på 112, 74 og 38,9 år.  

Isfronten i Arktis er også noe Harald har forsket på og samlet dataserier helt tilbake fra 1579.  Disse viser at posisjonen til isfronten har endret seg over tid.  Rundt 1750 var isfronten like langt nord som den er i dag og rundt år 1800 lå den så langt sør som 76 grader nord.

En annen faktor som spiller inn er planetene Saturn, Neptun og Uranus sin plassering og påvirkning på solen.  Gravitasjonen som disse påvirker solen med endrer seg i forhold til deres posisjon.

Temperaturen på Grønland og tykkelsen på isen har blitt brukt som en indikator på klimaendringene.  Dataregistreringer fra år 2000 før Kristus og frem til i dag har vist at det hele tiden har vært svingninger i temperaturen. Hovedtrekket er at det var varmt i vikingtida og deretter har det bare blitt kaldere.  Nå har temperaturen derimot begynt å øke litt igjen og er på veg opp mot det normale når man ser på gjennomsnittet i denne lange dataserien.

I følge Harald vil vi snart gå inn i en kaldere periode der man når et gjennomsnittlig minimum i 2072 og deretter inn i en varmere periode der maksimum temperaturen i snitt blir nådd i 2184. 

(Så spørs det da om effekten av at temperaturen i fremtiden synker blir kreditert alle politiske vedtak for å redusere CO2 eller at "klimaskeptikerne" endelig blir tatt på alvor. Red.anm.)


 
Opptak av nye medlemmer i det fri

6. mai 2020

Opptak av nye medlemmer i det fri

Møtet 6. mai ble avholdt med himmelen som tak. I disse Covid 19 tider må man være kreativ for å få arrangert møter med opptak av nye medlemmer.

Informasjon om PET CT scanner

8. april 2020

Informasjon om PET CT scanner

Onsdag 8. april ble første møte i klubbens historie gjennomført på Teams. Onlinegjesten var Egil Romslo Schistad som ga oss en oppdatering på prosjektet med å få en PET CT scanner til Ålesund Sykehus

EØS-saken

26. februar 2020

EØS-saken

Siden 28. oktober i fjor har EØS-saken vært et brennhett tema i pressen. Litt uforskyldt har NAV fått mye av skylden for at mange har blitt urettmessig dømt. Fylkesdirektør Stein Veland i NAV inviterte klubben til en orientering om saken 26. februar.

Eiendomsmarkedet i Ålesund

19. februar 2020

Eiendomsmarkedet i Ålesund

Eiendomsmarkedet er alltid like spennende å høre om enten du skal kjøpe, selge eller bare er interessert i verdien på egen bolig. For å oppdatere oss på dette fikk vi onsdag 19. februar besøk av eiendomsmegler Hanne Vadset Knotten hos PrivatMegleren.

Rensing av Aspøyvågen / Gassverket

14. februar 2020

Rensing av Aspøyvågen / Gassverket

Rundt omkring i Aspevågen ligger mange gamle synder fra den gang miljøvern var et fremmedord. Nå er det på tide å få ryddet opp. Det var det som var temaet når Rose Marie Refsnes fra Ålesund kommune besøkte oss 14. februar.

Helseetikk

5. februar 2020

Helseetikk

Etikk er en "rød tråd" i programmet til klubben vinteren 2020. På møtet 5. februar snakket Dag Rive Kristiansen om helseetikk.

Klimaklokken

22. januar 2020

Klimaklokken

Klimaklokken er vår egen professor emeritus Harald Yndestad sin egen blogg der han har samlet mange av sine publikasjoner angående det han mener er den virkelige årsaken til klimaendringene.

Utvikling av Ålesund sentrale sørside

15. januar 2020

Utvikling av Ålesund sentrale sørside

Onsdag 15. januar var daglig leder Bjørnar Helland i ÅKE, Ålesund kommunale Eiendom, på besøk i klubben og orienterte om utviklingsplanene for Ålesunds sentrale sørside.

Utviklingen av Tuneset kystfort

8. januar 2020

Utviklingen av Tuneset kystfort

Første gjest i 2020 var Paul Harris innehaver Børre Thorsen som fortalte om videre planer for Tuneset kystfort.

Jul på Sunnmøre

18. desember 2019

Jul på Sunnmøre

For å sette klubbens medlemmer i ekstra god julestemning fikk vi besøk av selveste Oddgeir Bruaset onsdagen før jul. Han fortalte mange av de historiene som som han har samlet i bøkene sine - både fra Sunnmøre og andre steder i landet.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Aalesunds Museum
Adresse: Rasmus Rønnebergsgate 16
Postnummer: 6002
Sted: Ålesund
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:15:00
Møtespråk: no

Presidentskifte
13. jun. 2020, 12.00 - 14. jun. 2020, 13.00

I år inviterer kameratskapskomiteen til en spennen ...

Vandretur i Tafjordfjella
28. aug. 2020, 15.00 - 30. aug. 2020, 18.00

Noen av klubbens medlemmer var på en vellykket van ...

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...