Rakfiskaften

November er tid for "Rakfiskaften" og i år som i fjor ble denne avholdt på Middelaldermuseet i Borgundkaupangen.

Innledningsvis holdt presidenten en orientering om rakfiskens historie.  Vi gjengir denne i sin helhet:

Navnet rakfisk ble brukt så tidlig som på 1340-tallet, men mest sannsynlig enda tidligere.  Det er funnet tradisjoner for rakfisk i indre Kina som er minst 5000 år gammel.

En finner disse tradisjonene også i Sør-Øst Asia, Japan, Russland, områder i Europa som grenser til Russland, Sverige og Island i tillegg til Norge.

En tror at denne tradisjonen har vandret fra Kina, Asia via Russland til Europa og Norge med vikingene.  En finne den blant annet igjen langs «silkeveien».

Ved å fermentere fisken som som oftest er ferskvannsfisk som ørret, laks, røye, harr og sik, for å kunne lagre den gjennom vinteren.

Fermenteringen skjer ved at nøye rengjorte fisker får salt drysset i buken, og legges lagvis i butt med buken i været og en spesielle salt/sukker blanding mellom lagene.

Normal temperatur under modningen er +4 C, og fermenteringsprosessen pågår i minst 8 uker.

Rakfisken har sitt opprinnelige utspring i Telemark, Valdres og Østerdalen, men vi vet også at det har blitt produsert store mengder rakfisk i Møre og Romsdal og Trøndelag også.  I dag er det Valdres som har tatt over største parten av produksjonen av rakfisk.

Den fisken vi spiser i dag er fra en produsent på Leira utenfor Fagernes i Valdres som heter Jørn Wangensten, som er en slektning av meg. Hans familie kommer fra Vestre Slidre, og han benytter bl.a en oppskrift som mine besteforeldre brukte.

Og som en liten kuriositet så var de leverandører av rakfisk til det Norske slott i mange år.  Husker jeg syns det var veldig stas når jeg var liten, og må ærlig innrømme at det er kjekt å tenke på nå også.

Mine besteforeldre lagde rakfisken alltid i oktober måned, og jeg har vært heldig å få vært med på det flere ganger. Hvorfor akkurat oktober er jeg litt usikker på men det har med mikroorganismer som finnes naturlig i fisken er aktive da, og ikke minst temperaturen og at den i tradisjon skulle serveres til jul.

Produktnavnet «Rakfisk fra Valdres» ble i 2006 godkjent som en beskyttet geografisk betegnelse.  Denne lovbeskyttelsen innebærer at kun fisk som er klekket, oppdrettet og foredlet i Valdres kan bli solgt under produktnavnet «Rakfisk fra Valdres».

Nå blir rakfisk produser hele året, fordi en kan styre temperaturen, mot når en var avhending av klimaet, og de har store oppdrettsanlegg både i innsjø og på land.

Mye av råstoffet som Jørn Wangensten benytter kommer fra Jämtland i Sverige – som tidligere lå inn under Norge, og det er i all hovedsak regnbueørret som blir brukt som råvare til rakfiskproduksjon.

I Valdres kan produksjon og skal av rakfisk med sikkerhet føres tilbake til 1600-tallet, og rakfisk er også omtalt i offentlige dokumenter fra Jämtland (som da var norsk, jfr det jeg fortalte i sted) allerede så tidlig som i 1348.

Rakfisk var blant varene bøndene solgte rundt om på markedene på Øst- og Vestlandet.

Rakfisken kan både være smørbar og fast, men den skal uansett være frisk i fargen.

Hvordan den serveres varierer, men ofte blir tilbehør som mandelpoteter, kålrabiestappe m/gulrøtter, ertestuing, rømme, purre og løk brukt.  Den serveres filetert på flatbrød eller lefser.

Til rakfisken serveres det helst øl og akevitt som er smaksmessig tilpasset rakfisk, men ser at det er blir mer og mer vanlig med rødvin også.

Da gjenstår det bare å ønske velkommen til bords og vel bekomme!

Foto: Kristin Wangensteen

Foto: Kristin Wangensteen

Foto: Kristin Wangensteen

Foto: Harald Yndestad

Foto: Harald Yndestad

Foto: Harald Yndestad


 
Hofseth - fra egg til fat.

14. mai 2025

Hofseth - fra egg til fat.

"Hofseth - fra egg til bord" hadde R & D manager (leder for forskning og utvikling) Kari Lisbeth Fjørtoft kalt fordraget sitt om Hofseth konsernet da hun gjestet oss 14. mai.

Opptak av nye medlemmer

14. mai 2025

Opptak av nye medlemmer

Onsdag 14. mai ble tre nye medlemmer tatt opp i klubben. Det var Dmytro Kocherzhenko (Dima), Anastasiia Myronenko og Rosa Alexandra Cano Bravo. Vi ønsker alle sammen velkommen til klubben vår.

Ålesund Biomechanics Lab

7. mai 2025

Ålesund Biomechanics Lab

På 600 kvadratmeter i 6. etasje på Ålesund Sykehus med vakker utsikt mot Sunnmørsalpene holder en liten gruppe "nerder" fra NTNU og Helse M&R på med revolusjonerende medisinsk forskning. Andreas Fagerlund Dalen kom på besøk til oss og fortalte om dette.

Aalesund Øst Rotaryklubb inviterer til åpent møte.

7. mai 2025

Aalesund Øst Rotaryklubb inviterer til åpent møte.

Den geopolitiske situasjonen er mer usikker enn den har vært på lenge. Ålesund Øst Rotaryklubb inviterer til åpent møte onsdag 4. juni 2025 der stabssjef Hans-Martin Grindseth fra M&R Politidistrikt vil informere om politiets reaktive strategi.

Månedsbrev mai 2025

7. mai 2025

Månedsbrev mai 2025

Distriktsguvernørens månedsbrev for mai 2025 kan du lese her.

ÅKP - skaper muligheter.

23. april 2025

ÅKP - skaper muligheter.

ÅKP (Ålesund kunnskapspark) har som visjon å lose havbaserte bedrifter til internasjonal suksess. Onsdag 23. april fikk vi besøk av CEO Kirsti Slotsvik som fortalte oss hvordan de vil nå dette målet.

Matkasser til påske

10. april 2025

Matkasser til påske

Også denne påsken var Aalesund Øst Rotaryklubb med å kjøre ut matkasser til noen som trengte litt ekstra hjelp inn mot høytiden.

Bunkersvandring i Aksla

9. april 2025

Bunkersvandring i Aksla

Det var ikke helt tilfeldig at klubbens besøk i bunkersanlegget inne i Aksla ble lagt til 9. april, på dagen 85 år etter den tyske invasjonen av Norge. Guiden vår på turen var arbeidende styreleder i Ålesund sentrumsforening Monica Molvær.

Månedsbrev april 2025

7. april 2025

Månedsbrev april 2025

Distriktsguvernørens månedsbrev for april 2025 kan du lese her.

Rotarys høyeste utmerkelse til Karl Johan Skårbrevik og Astrid Overaa.

2. april 2025

Rotarys høyeste utmerkelse til Karl Johan Skårbrevik og Astrid Overaa.

I forbindelse med sitt 60 års jubileum tildelte Aalesund Øst Rotaryklubb den høythengende medaljen Paul Harris Fellow til Karl Johan Skårbrevik og Astrid Overaa.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Dale Oen huset
Adresse: Fogd Greves veg 1
Postnummer: 6009
Sted: Ålesund
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:15
Møtespråk: no

Place content here

Klubbens møter denne måneden

Bedriftsbesøk på VinoBar

2025-05-21 18:00 - 19:00

Møtefri

2025-05-28 18:15 - 19:15

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...