The Tall ships races 2015 i Ålesund 15. – 18. juli, vil ha ungdom i fokus. Ungdom mellom 15-26 år vil få lære seg sjømannskap, hvor S/Y Wyvern vil være sentral samarbeidspartner. Av mer enn 50 medseilere som får delta er 28 ungdommer, 9 jenter og 19 gutter, fra Møre og Romsdal.
Det er store forventninger til arrangementet som skal innfris, etter suksessen i 2001, fortalte Albert Gjørtz på møtet i går.
Vedtak om Ålesund som vertshavn ble fattet av formannskapet i 2012, og det har vært jobbet intenst med arrangementet siden det. Næringsforeningen har vært sentral i arbeidet med å skaffe sponsorer. Av en ramme på MNOK 15 er det krav på minimum MNOK 12 i bidrag fra næringslivet. Ca 50 sponsorer er på plass, og flere vil komme, iflg. Gjørtz.
Arbeidet med arrangementet er organisert i flere komiteer med spesifisert ansvar for de ulike oppgavene. Arrangementskomiteen, hovedkomiteen, ledes av rådmannen (hvem nå det blir i 2015). Det arbeides med å skaffe mer enn 300 frivillige, og dette går etter planen iflg. Gjørtz. Det er fortsatt behov for frivillige, og det er bare å ta kontakt med arrangørene for de som ønsker å delta. Det ble bekreftet av Gjørtz at all cruisebåt-trafikk i Ålesund er stoppet den uken. En ringvirkningsanalyse av arrangementet er bestilt fra PWC, og den vil kunne gi mer konkrete erfaringstall.
Undervisningssektor maritimt næringsliv får et unik mulighet til et utstillingsvindu mot ungdommene/medseilerne. På Youtube.com ligger en videosnutt «Ålesund – port of friendship» med vakre bilder fra Ålesund.
Det anslås et antall besøkende denne uken i juli neste år på ca. 300.000, og med minner fra arrangementet i 2001, er det grunn til å se frem til et yrende folkeliv i byen. Vi gleder oss!
For en interessert forsamling fortalte Albert Aarøe jr om utviklingen av byggeprosjektet på Skansekaia. Av de 17.000 kvadratmeter ferdig bygg er hele 16.000 kvadratmeter til kontorer og vel 1.000 kvadratmeter til terminal og lager for Hurtigruten. Aarøe anslo at 5-600 ansatte får sin arbeidsplass der. Bare 1.000 kvadratmeter av arealene er ledig. Grønne lunger, skjerming mot vær og vind og åpning mot havet myker opp uttrykket. Det ser lovende ut og vi gleder oss til å se det ferdige resultatet ved årsskiftet 2016/2017.
Anne Nerbøvik kunne fortell om morsomme observasjoner av forskjeller i sinnelag og væremåte på sunnfjording, nordfjording, sunnmøring og sogndøler.
25. juni var det desidert siste møtet i rotaryåret 2013 / 2014. Lage tok ansvaret for "3 minutten" der han blant annet fortalte om boken "Oppturer mellom Bergen og Stadt". Johan fortalte deretter om den forestående avdukingen av statuen av Joachim som skal skje den 30. august - på hans 95 års dag. Hovedpersonen selv måtte innrømme at det "var litt spesielt" å høre om alt som skal skje denne lørdagen i august!
18. juni ble presidentskiftet i Aalesund Øst Rotaryklubb markert på Scandic Hotell. Knut Røsok kunne i trygg forvissing om vel utført jobb levere fra seg presidentkjedet til Liv Birte Rønneberg. I sin tale til forsamlingen trakk avtroppende president fram alt det gode arbeidet som har blitt nedlagt i komiteene. Vi ønsker påtroppende president til lykke med vervet i 2014/2015!
Årets "Vårtur" gikk til gikk til vakre Nordfjord 29. mai. På vegen var det besøk på fangsmuseet på Vartdal og hos båtbyggerene i Bjørkedalen. På Eid var det lunch på Nordfjordeid Hotell før før det ble en orientering om Opera Nordfjord og operahuset. På hjemvegen gikk turen via "Panoramavegen" og den nye Kvivsvegen med innlagt middag på Hotell Ivar Aasen i Ørsta.
Historien om opprettelsen av Norges første sentralbank, den som senere er kjent som Norges Bank, var Nils Anker sin innledning til besøket på Jugendstilsenteret 21. mai. Det ble også tid til en omvisning og en orientering om det nyoppussede trapperommet før besøket ble avsluttet med et multimediashow om art nouveau / jugendstilen sin opprinnelse og utvikling.
På invasjonsdagen 9. april fikk klubben besøk av Per Henry Aarseth som mintes forspillet til tyskerenens okkupasjon av Norge og hvordan krigen opplevdes av ungdommene i byen. Vinterkrigen i Finnland gjorde inntrykk og det ble holdt slalåmrenn i Kløvadalen hvor inntektene gikk til de rammede der borte. Over fire hundre kroner greide de å samle inn høsten 1939 - lite visste de om at noen måneder senere skulle de selv være kringsatt av fiender.
Ola R. Hansen hadde "3-minutten" og han mintes at han sammen med familien måtte evakuere inn til Steinset den 9. april. Dette var et brutalt møte med virkligheten for en liten guttepjokk som ikke forstod hva krig var for noe.
Fredag 7. mars ble den årlige Torskeaften arrangert på Kullinarisk spiskammer i regi av Kameratskapskomiteen. I tillegg til klubbens egne medlemmer med følge var det også gjester fra rotaryklubbene i Giske, Spjelkavik og Brattvåg. Under middagen ble Albert Aarøe tildelt Paul Harris Fellow for sitt lange virke i klubben. I sin tale trakk president Knut Røsok fram den sentrale rollen som Albert hadde da Friluftsrådet for Ålesund og omland ble opprettet og hans innsats for å få ervervet den vestlige delen av Svinøya til Friluftsrådet. Albert Aarøe har hatt en lang rekke verv i Aalesund Øst Rotaryklubb, blant annet var han president i 1972/73.
Onsdag 12. februar holdt klubbens egen Jarle Sulebust et engasjerende foredrag om opptakten til riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Jarle la spesielt vekt på utvelgelsen av de lokale delegatene i sin presentasjon samt hungersnøden som oppstod i landet etter blokaden av Danmark-Norge fra 1807.
2013 ble det beste publikumsåret for Atlanterhavsparken siden det første hele driftsåret i 1999. Totalt var over 129.000 besøkende innenfor dørene i løpet av året. Daglig leder Tor Erik Standal kunne fortelle at Atlanterhavsparken ble kåret til nordens beste akvarium i 2013.
"Selbukta" er det neste store prosjektet som er på gang. Den nye attraksjonen åpnes i løpet av året, og det 6.000 kvadratmeter store bassenget vil romme hele 10-15 mill liter vann.
Dramaet som utspant seg da to små gutter måtte ut og dra garna for faren sin på selveste julaften var mellom historiene som John R. Pettersen delte med oss på årets siste møte. Pettersen er nordlendingen som har blitt spesialist på ”Sunnmørske juleskikker”, og har sammen med sin svigerinne Sissel Brunstad gitt ut boken ”Den gamle sunnmørsjula” der de tar for seg skikker og historier fra ca 1850 og frem til nyere tid.
Klubbens egen Harald Kjølås tok dagens ”3 minutt” – også den med et nostalgisk tilbakeblikk på tradisjoner knyttet til julehefter, både de oppbyggelige og de som var ”blott til lyst”.
Det hele toppet seg ved at Joachim delte et minne fra Pyttbua julen 1944 da han steikte berlinerkranser på steikepanne til sine medsoldater. En furukvast med selvlaget julepynt gjorde tjeneste som juletre denne siste krigsjulen oppe i fjellet og fem staute karer gikk rundt den og sang om fred på jorden…..
Onsdag 6. november hadde klubben besøk av Yngve Müller Seljeseth fra Ålesund sykehus. Han er overlege ved medisinsk avdeling og jobber til daglig med pasienter med gereatriske sykdommer og pasienter med hjernesykdommer. Gjennom årets TV-aksjon har søkelyset blitt satt på demenssykdommer og de utfordringer dette er for pasienter og pårørende. Seljeseth tok for seg de ulike demenssykdommer som kan oppstå og hva som kjennetegner de. Det som er felles for disse er at de fører til en irreversibel degenerering av hjernen og forløpig er det ingen tegn på at en skal greie å hindre utviklingen av sykdommene.
Torsdag 17. oktober inviterte Giske Rotaryklubb til fellesmøte for klubbene i distriktet. Som et resultat av møtet ble Rotarysangen innøvd og spilt inn hos Ocean Sound Recording. Resultatet kan du høre her.
Onsdag 16. oktober arrangerte Ålesund Rotaract et intercitymøte der de satte søkelyset på informasjonssikkerhet. Til å foredra om dette har de fått Juan J. Güelfo som driver firmaet Encripto som har spesialisert seg på å gå inn i nettverk for å oppdage svakheter og dermed forebygge nettkriminalitet. I et engasjerende foredrag demonstrerte han blant annet ulike metoder for å infisere datamaskiner og hvordan kriminelle kan ta ut informasjon fra åpne nettverk som vi omgir oss med på kafeer, hotell og flyplasser.
Onsdag 19. juni hadde klubben besøk av Asbjørn Johansen, Karl Petter Slinning og Arne Edvardsen som fortalte om innspillet de hadde til reguleringsplanen for sørsiden av byen. Blant annet mener de at trafikksituasjonen ikke er godt nok ivaretatt i den vedtatte planen. De har selv utarbeidet et alternativt forslag til hvordan trafikkproblematikken kan løses. Problemet for denne gruppen er at det har vært vanskelig å få politikere og administrasjon i Ålesund kommune til å behandle forslaget seriøst. Det alternative forslaget kan du se her.
Presidentskiftet markerer at et rotaryåret nærmer seg slutten og at en ny president trer inn. I år var arrangementet lagt til Holmeskjærsvika der Kameratskapskomiteen tradisjonen tro hadde lagt til rette for et flott arrangement. Gunvor Hagen Wolstad har ledet klubben det siste året med stø hånd og overlot nå vervet til Knut Røsok.
I forbindelse med Presidentskiftet i Aalesund Øst Rotaryklubb ble Torill Ytreberg tildelt Paul Harris Fellow for sitt engasjement i klubben og i samfunnslivet. Ikke bare var Torill den første kvinnen som inntok mannsbastionen i Aalesund Øst Rotaryklubb i 1997, men hun var også klubbens første kvinnelige president. Utmerkelsen ble delt ut av avtroppende president Gunvor Hagen Wolstad.
Onsdag 15. mai arrangerte Servicekomiteen med Linda Folkestad i spissen årets tur til Svinøya. Det var 9 medlemmer fra AaØRK og ca 30 personer fra Sorggruppen ved Ålesund Sykehus som deltok i tillegg til en fra "Friluftsrådet for Ålesund og omegn". Det ble som vanlig utført dugnadsarbeid i strandsonen og grilling av pølser og koteletter til Sorggruppen. Tilbakemeldingene på årets arrangement var veldig positive og det motiverer oss til å gi de som sliter et lite friminutt neste år også.
Onsdag 10. april besøkte vi det nye Statens barnehus som ble åpnet 21. november 2012. Barnehuset et et tverrfaglig kompetansehus for barn, unge og voksne med en psykisk utviklingshemming hvor det er mistanke om at de er utsatt for seksuelle overgrep, vold eller har vært eksponert for vold. Politiet foretar avhør av denne gruppen ved Statens barnehus. Barnehuset er en satsning for å sette barnet i sentrum i alle etaters arbeid etter mistanke om vold eller seksuelle overgrep.
På Barnehuset ble vi tatt imot av daglig leder Ingrid Heggli og sorenskriver Kirsti Bjørneseth.
Nok et vellykket PETS er gjennomført på hotel Waterfront i Ålesund, i samarbeid mellom Aalesund Øst RK og Ålesund RK!
Natten til 24. februar gikk klubben vår, sammen med Ålesund Rotaryklubb og Sula Rotaryklubb, "Natteravn" i byen. Natten må vel karakteriseres som heller stille og rolig uten de store utfordringene. Med andre ord slik vi ønsker det skal være. Bildet er fra Hotel Waterfront som spanderte glovarm suppe til kalde nattevandrere. Fra Aalesund Øst stilte Knut Røsok, Roar Tobro og Jan Heggem.
Under besøket i Ålesund Kunstforening 9. januar fikk vi samlet tre av klubbens Paul Harriser. Anledningen var Terje Fagermo sin separatutstiling. Fra v Johan Weiberg Gulliksen, Terje Fagermo og Joachim Rønneberg.
Vår komitè, service/ Prosjekt, har ansvaret for å få solgt restopplaget av bildet “Bak fjellet”som Terje Fagermo så generøst ga oss. Det er trykket hos Hatlehols Trykkeri, nummerertog signert av Terje, 150 stk.
Inntekten av de første 100 stk. gikk til innredning av 2. etasje i løa/ stallen til Borgund Dyreklubb. Vi har igjen ca. 50 bilder og vi trenger din hjelp for å få solgt disse.
Hva med et ekstra bilde som gave til hjemmet, hytta, barn, venner eller kontoret?
Tenk over det og la vi høre fra deg. Inntekten skal gå til et sosialt formål. Prisen er som før kr. 1.250,- til deg som medlem. For eksterne er prisen kr. 1.500,-.
Terje Fagermo har nettopp fylt 80 år. Han ønsket ikke noe blest om det. Typisk for hansbeskjedenhet. 1. desember åpner Aalesund Kunstforening utstilling i sal 1 med Terje’s senere produksjon. Etter at hans utstillinger i London og Washington har prisen på hans bilder fått et betydelig løft.
Bestillinger mottaes av kommitèleder Linda Folkestad og Johan Weiberg Gulliksen.
Målet er å få solgt bildene før jul. Det kan du hjelpe oss med.
Lørdag 3. mars gikk Rotaryklubben "Natteravn" for fjerde og siste gang dette rotaryåret. Nattens ravner var Siv Svanes, Gunvor H. Wolstad, Knut Røsok, Linda Folkestad og Jan Heggem.
Natteravnprosjektet har vært et samarbeid mellom Aalesund Øst og Ålesund Rotaryklubb. Målet er fire lørdagsnetter hvert år - to på høsten og to på etterjulsvinteren. "Natteravn" går ut på at voksne skal være til stede der ungdommen er for å skape trygghet, og bidra til at det ikke oppstår situasjoner som kan få uheldige konsekvenser. Dette passer godt inn med Rotary Internationals femte serviceveg som er den "nye generasjonen".
Stor glede for Aalesund Øst Rotaryklubb å få lov til å overrekke en gavesjekk på kr 100.000,- til Borgund Dyreklubb. Pengene som er samlet inn gjennom salget av bildet "Bak fjellet" av Terje Fagermo skal brukes til innredning av 2. etasje på låven i Borgundgavelen. På bildet overrekker president Siv Svanes i Aalesund Øst Rotaryklubb gaven til Marthe Sulebust fra Dyreklubben.